KRÁĽOVSKÝ CHLMEC: Gymnázium na Horešskej láka študentov na netradičné predmety

21.05.2012 Trebišov

Kráľovský Chlmec 21. mája (TASR) - Gymnázium v Kráľovskom Chlmci vyučuje okrem klasických gymnaziálnych aj odborné predmety. Podľa riaditeľky Márie Ténaiovej chcú v špecifickom regióne, ktorý nie je veľmi bohatý na pracovné príležitosti, dať gymnazistom viac zručností. Tých, ktorí by tam chceli študovať, čakajú štyri odborné bloky, ktoré si škola sama vytvorila - Efektívny manažment, Aplikovaná informatika, Človek a zdravie a Praktický Európan. "Škola sa vďaka odbornej profilácii výrazne odlišuje od iných gymnázií v regióne," uviedla Ténaiová pre TASR.

Gymnazisti majú šancu po skončení školy získať nielen maturitné vysvedčenie, ale aj celoštátne a medzinárodné osvedčenia, potvrdenie o absolvovaní kurzov účtovníctva či turistického sprievodcu. "Rodičia sa pýtali, čo ak sa nedostane ich dieťa na vysokú školu, alebo nebudú zvládať financovať vysokoškolské štúdium. To nás viedlo k takému zmýšľaniu, trošku sa venovať odbornému vzdelávaniu," vysvetlila riaditeľka Gymnázia na Horešskej.

Škola zároveň do svojich gymnaziálnych osnov začlenila také predmety, ktoré pomôžu ich absolventom na vysokých školách. Ide o základy účtovníctva či právnej výchovy. Na výučbu odborných predmetov využili v Kráľovskom Chlmci nový školský zákon, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2008. Ten dal podľa Ténaiovej možnosť vytvoriť viac takýchto hodín v rámci profilácie školy.

"V štyroch blokoch ponúkame v každom ročníku žiakom možnosť štúdia jednotlivých odborných predmetov, napr. Manažment osobných financií, Farmaceutickú botaniku, Hotelový a gastronomický manažment, alebo Tvorbu a riadenie projektov či Ekonomiku. Z týchto niektorých predmetov môžu dokonca žiaci aj maturovať," spresnila ďalej riaditeľka. Podľa nej sa ukazuje, že je to dobrá myšlienka a zo strany uchádzačov registrujú čoraz väčší záujem.

Gymnázium ponúka v rámci osnov predmety, ktoré predtým vyučovali ako voliteľné. Jeden predmet však vytvorili úplne nový - Tvorba a riadenie projektov v rámci odborného bloku Efektívny manažment v treťom ročníku. "Naša škola má veľmi bohaté skúsenosti práve s podávaním projektov, preto sme chceli, aby sa aj študenti naučili v tejto profesii tvoriť," vysvetlila Ténaiová. Absolventi gymnázia si dokážu vďaka tomu už počas štúdia na vysokej škole otvoriť vlastnú živnosť.

Gymnázium na Horešskej má 22 tried, 11 je s vyučovacím jazykom slovenským a 11 s vyučovacím jazykom maďarským. Škola podľa Ténaiovej posilňuje výučbu slovenčiny, aby žiaci dosahovali kvalitnú komunikáciu v štátnom jazyku.
 

Vyberte región